Overslaan en naar de inhoud gaan

erythema migrans - Lyme (Borrelia spp)

Adviezen

≥ 18 jaar
Prioriteit Medicatie Opmerking
Prioriteit:
1e keus
Medicatie:

doxycycline po 100mg 2dd 10 dagen

Prioriteit:
2e keus
Medicatie:

amoxicilline po 500mg 3dd 14 dagen

Opmerking:

Bij contra-indicatie doxycycline

Prioriteit:
3e keus
Medicatie:

azitromycine po 500mg 1dd 5 dagen

Opmerking:

Bij contra-indicatie voor doxycycline en amoxicilline

Algemene opmerkingen

Lymeziekte is een infectieziekte die zich met vele verschijningsvormen en een wisselend beloop kan manifesteren in vrijwel alle orgaansystemen. Er wordt uitgegaan van de volgende classificatie (arbitraire indeling):

  1. Vroege gelokaliseerde lymeziekte (o.a. erythema migrans (EM));
  2. Vroege gedissemineerde lymeziekte (o.a. multipele erythema migrans (EM));
  3. Late lymeziekte.

De diagnose erythema migrans (EM) kan gesteld worden als:
- er een centrifugaal zich uitbreidende rode tot blauwrode macula of ring > 5 cm ontstaat zonder vesiculae, papulae, schilfering of infiltratie en ongeacht of een tekenbeet is bemerkt;
- er een centrifugaal zich uitbreidende macula of ring > 5 cm ontstaat met vesiculae, papulae, schilfering of infiltratie na een tekenbeet ter plaatse.

Ongeveer de helft van de patiënten kan zich maar een tekenbeet herinneren, dit gegeven mag dus nooit een EM uitsluiten. Ongeveer tweederde van alle EMs is aan de benen en/of in de liezen gelokaliseerd. De overige komen in afnemende mate voor op romp, armen, buik en gezicht, echter nooit op handpalmen en voetzolen. EM hoeft geen lokale klachten te geven. Ongeveer de helft van de patiënten (30-59%) geeft bij navraag aan een licht, branderig of jeukend gevoel te hebben in het gebied van het EM. Dysesthesie komt voor bij 30%. Algemene klachten (moeheid, hoofdpijn, myalgie, artralgie en koorts komt voor bij 23-50%. Controleer na circa 1 week of uitbreiding van het erytheem heeft plaatsgevonden wanneer bij eerste onderzoek het erytheem < 5 cm is om onderscheid te maken tussen een EM en een directe reactie op de tekenbeet. Voor de diagnose EM is de grens van 5 cm minder van belang dan het feit dat het erytheem zich langzaam uitbreidt. Behandel een patiënt met een re-infectie op dezelfde wijze als een patiënt met een primo-infectie.

Multipele EM als uiting van vroege gedissemineerde lymeziekte worden in Europa bij 2-9% van de patiënten met EM gezien. Dit zijn vaak homogene, scherp begrensde en licht rode ovale laesies). Ze zijn over het algemeen kleiner dan de primaire laesie en missen het centrale punctum. De behandeling van multipele erythema migrans als vroege gedissemineerde lymeziekte is gelijk aan die van erythema migrans bij vroege gelokaliseerde lymeziekte.

Bronnen

  1. CBO richtlijn Lyme ziekte 2013.
  2. AAN/ACR/IDSA 2020 Guidelines for the Prevention, Diagnosis and Treatment of Lyme Disease.
  3. Pubmed.gov publication # Pubmed.gov publication # 32457042

    BMJ. 2020 May 26:369:m1041. doi: 10.1136/bmj.m1041. Lyme borreliosis: diagnosis and management. Bart Jan Kullberg, Hedwig D Vrijmoeth, Freek van de Schoor, Joppe W Hovius.

Antimicrobiële middelen

De volgende antimicrobiele middelen zijn verwerkt in deze adviezen:

Externe referenties
Categorie
Metadata

Swab vid: G-502168.2
Bijgewerkt: 04/12/2024 - 13:09
Status: Published